17. 10. 2008

A co děti / what about a children

Několikrát jsem se tu bavil o rodině. Kolik dětí tady v průměru rodiče mají. Je to jedno z témat, které mi připadá zajímavé, a proto se o to s vámi podělím. No co byste řekli, kolik? Odpověď zní, záleží na zvyklostech v rodině. Většinou je to prý kolem 6 a 7. Existují však případy, které nejsou výjimečné, kdy mají rodiče i 10 a více potomků. Méně časté je 2 a zcela zřídkakdy 1. To je prý opravdový risk. Ptal jsem se proč „tolik moc“. Převládá zde prý názor, že pro ženu je požehnání to, že může mít děti. A pokud je schopná je mít, tak je má. Čím více, tím lépe.

Už i dříve jsem přemýšlel, co je v životě opravdu důležité. Co je to pravé štěstí? Je to dobrá práce, kdy si vyděláte, můžete si jezdit na dovolenou, užívat si poslední technické vymoženosti a vychovat 1, max. 2 děti, protože na ně nemáte čas? A co když je to naopak? Co když štěstí spočívá v tom, mít kolem sebe rodinu, lidi, kterým věříte a důvěřujete, lidi které máte rádi, se kterými se bavíte a sdílíte dobré i zlé? A co po nás jednou zůstane? Barák, který se jednou rozpadne, nějaký kód ve formě nul a jedniček na účtu v bance, nebo to co jsme dali lidem kolem sebe? Zážitky, výchovu, zkušenosti. Každý má určitě své vlastní priority. Já jsem vždycky chtěl kluka a holku, ale teď si tak říkám, že by mi vůbec nevadilo mít víc dětí. Samozřejmě za určitých podmínek… Tak jen takový malý podnět k zamyšlení J.

Several times I was talking here about a family. How many children in average parents used to have here? It is one of topics that seems to me be interesting, so I will share few thoughts on that with you. So, what would you say, how much? The answer is, it depends on family habits. Mostly it is 6 or 7. They are some cases that are not so exceptional, when parents have 10 and more children. Less often are cases with 2 and really rare with 1 child. That would be really “risk”. I asked why “so much”. The major opinion is that it is blessing for a woman to have more children. And if she is able to have them, they have them. The more, the better.

Already before, I was thinking what is really important in the life. What is the real happiness? Is it good job with good salary, you can travel, enjoying last technical inventions and to rise one or maybe 2 children, because you don’t have enough time? And what if it is contrary? What if happiness is in having a family around, people that you can trust, people you like, with whom you are having fun, you are sharing good and bad? And what will stay here after us? A house, that will fall down one day, some code of zeros and ones at the account in the banc, or what we gave to people around us? Experiences, education, and so on. Everyone has his own priorities. I always wanted 1 boy and 1 girl, but now I think that I wouldn’t mind to have more children. Well, if certain conditions are fulfilled, that is sure. So it was just a small input for your thoughtsJ.

Žádné komentáře: