5. 10. 2008

Kamerunské bohatství / richness of Cameroon

Dneska je to můj třetí den a už jsem objevil pár věcí, které můžou být považované za bohatství Kamerunu. Jednak je to jídlo. Zatim jsem ochutnal pár věcí, ale všechyn byly strašně super. Asi největší zážitek byly americké brambory s masem a banánem - všechno orestované a delikátní. Samozřejmě nemůžou chybět ani ryby. Většinou vařené s hodně pikantní omáčkou. Jako přílohu si dávají rýži, špagety a občas i brambory.
Největší výsadou je ale asi povaha kamerunců. Ještě jsem neviděl takové nadšení do podnikání a vůli dělat něco se svým životem. Zatím každej, koho jsem potkal na sobě pracuje a snaží se jak může aby se měl dobře. V pátek jsem byl s lidma z AIESEC na schůzce s jednou společností, která se zabývá propagací podnikání a jeho podporou. V porovnání s náma, lidé tady nemají skoro nic, ale snaží se a jsem si jistej, že kdyby měli dostatek možností a kapitálu, tak by jejich ekonomika rostal mnohonásobně rychleji než u nás.
Připadá mi až směšné to věčné stěžování čechů, že se mají špatně, že zase o korunu zdražili rohlíky. Tady neexistuje nic jako přídavky na bydlení, na děti, na živobytí, nic. Jsme zpohodlnělí a nevážíme si toho co máme, protože to bereme jako samozřejmost. Bylo by dobře, kdyby mohli Evropané vidět na vlastní oči ten rozdíl. Ne víc než 8 hodin letu a realita je úplně odlišná. Třeba bychom se pak chovali trochu jinak.
Takže co prozatím vidím jako největší bohatství - tu vůli, snahu, pracovitost a schopnost radovat se ze života. To Evropanům chybí.

Today, my third day in Cameroon. I think I have already discovered some of the richness of Cameroon. Firstly food. I have tryed several dishes and all of them were really delicious. I liked the most fried potatos with banana and meet. It was just amazing. Then fish, with really spicy sauce and rice or spagety.
But I think, that biggest strong point of Cemeroonians is their mentality. I have seen never before such an entusism and will to change the things. People here are really working hard to have a better life. They take every possible opportunity to improove their lives. In comparison with us, here, they don't have almost nothing. I think, that with the ressources, especially financial to really invest and with enough working opportunities, the economy would grow much faster than in Europe.
It seems to me kind of funny, the neverending complains of czech people. The price of rolls increased again of few crowns. Here, they don't recieve nothing like contribution from gouvernement for living, housing or children. They don't get nothing just like gift. We have used to some standard, that is really high, we don't apreciate it and we compalin all the time. Simply we got lazy and we want to have life still more and more comfortable. I would love to see Eurepeans to be able to feel and see the difference by them own. Maybee then we would behave littlebit differently.
So what I see as biggest richess of Cameroon? For now it is the will, the effort, workingness and ability to enjoy life and be happy.

1 komentář:

Richard řekl(a)...

naprosto s tebou souhlasim, lidi nevedi, co maji, mimochodem posli neco na ochutnavku z tech jidel :-)))