10. 10. 2008

Věříš??? / Do you believe???

Jednou z věcí, která je hodně odlišná od toho, co je v ČR je religiozita zdejších lidí. Myslim si že velká většina domorodců jsou opravdu věřící. Například včera mě pozval jeden kamarád k němu domů. Byl to skromnej, klučičí pokoj, ale co mě překvapilo a co bylo jiné než u nás ,krom plakátu modelky v bikinách,kterou jsem ještě neviděl, byl obrázek Ježíše na stěně a na něm růženec. Lidé tady jsou opravdu věřící. Hlavní náboženství jsou 3. Jsou zde křesťané, muslimové a animisticky naladění věřící. A pak řada menžích, roztroušených církví. Dnes jsem měl zajímavou diskusi s jedním knězem,kterého jsem potkal na cestě z Tripoli do Doualy. Bavili jsme se o náboženství. Ptal jsem se ho na věci, týkající se víry. Např. proč jednotlivé církve uctívají Ježíše, Panenku Marii, spoustu jiných svatých, když to jsou jen nástroje boží vůle, pokud bůch existuje. Proč uctíváme nástroje a ne příčinu. Jídlo a ne kuchaře, stůl a ne truhláře? Ptal jsem se ho, co si myslí, proč je křesťanská církev aktivní jen 2000 let. Jak se dívá na katolickou církev vedenou papežem, když je to spíše politicko-ekonomická organizace než zprostředkovatel víry. Ptal jsem se ho, jak se dívá na ostatní náboženství, protože řekl, že "bůh" si vyvolil jednu dinastii, ze které vzešel Ježíš, aby demonstroval svou přítomnost. Po té, co jsem viděl film Zeitgeist, jsem měl spoustu dalších otázek, ale připadaly mi až moc troufalé, tak jsem se spokojil s tím co mi řekl. Musím uznat, že jsme mluvili asi 2 hodiny a vše dávalo smysl. Tím chci poukázat na to, že víra pro lidi v Kamerunu, potažmo v Africe není jen organizací či zvykem. Oni jí opravdu žijí a věří v boha. Mohlo by se zdát, že je to logické, v momentě, když vidím, jak tu žijí v porovnání s námi, že se upínají k jakékoliv naději. Dalším velkým rozdílem je, že si váží toho co mají a žijí v pokoře. Možná, protože jim nic jiného nezbývá, možná protože to tak opravdu cítí. Ale na druhou stranu, co když mají pravdu??? Odpověď určitě nechám na každám z vás, abyste si našli vaši vlastní.


One of things, that are really different from Czech reality is religiosity of local people. I think, that most of local people are really believing in god. For example yesterday I got an invitation from one friend of mine to visit him at home. It was pretty simple boys room, with one really different thing. On the wall there wasn't only one model in bikini, but also picture of Jesus and a cross. People here are really believing. There are three main religions. Christianity, Islam and Animism. And than few local religious. Today I had really interesting discussion with one priest that I met on the way from Tripoli to Douala. We have been talking about religious (mainly Christian one). I was asking him on things concerning believe. For example, how do he sees fact that often, the churches are praying Jesus, Maria, lots of saint people, when they are only tools of goods will, if there is one. Why do we pray tools and not the reason, the cause. Why food and not a cook, why table and not carpenter? I asked him, what do he things why is Roman Catholic church active only 2000 years, when Bible is much older. How do he sees Catholic church leaded by the Pope, when it is more likely politic-economical organisation than intermediaire of believe. I asked, how do he sees other religions, because he said that "god" chosen one dynasty from which Jesus was born as a demonstration of his presence. After I saw film The Zeitgeist, I had lots of other questions, that seemed to me too much, so I was OK with what he told me. I have to admit, that we were talking 2 hours and everything what he said made sense, or at least logic. By that, I just want to show, that to believe is for cameroonian people, or African people not only a habit or organisation. They are really living and believing in god. It could seem, that it is logic, in the moment when I see, how they are living here in comparison to Europe, that they tend to any kind of hope. Other big difference I see in their appreciation of what they have and that they live in submission. Maybe it is because they have no choice, maybe because the really feel it like this. At the other hand, what if they are right??? The answer is up to each one of you, to find it for yourself.

2 komentáře:

Aleš řekl(a)...

Čau bráško, jdeš na to chytře, vyptáváš se, ale hlavně nepřekroč hranice protože i takovej malej kamerunec tě může zmydlit za tvoje názory, tak pozor na jazyk a na komáry!!! ;-)

Dan Andrlík řekl(a)...

Pravda pravdoucí... je třeba si dávat velkej pozor na to co člověk řekne, komu a jak. Ale myslim, že to bude v pohodě ;-)