13. 10. 2008

Welcome party :-D




V sobotu jsem byl oficiálně přivítán v Douale. Welcome party se zkládala ze dvou částí. První byla večeře v restauraci, ale protože vevnitř byl hic tak pod širým nebem - měli jsme grilovanou rybu s hranolkama, oparvdu vynikající. Před večeří jsem měl krátkou prezentaci o ČR. Po této večeři jsme šli do jednoho klubu na Rue de la Joie. Je to v podstatě pár uliček, kde jsou jen kluby, diskotéky, bary, pouliční prodejci jídla a spousta happy girls a pár happy boys, jak mi bylo vysvětleno (určitě nemusím vysvětlovat o jaké "happy" se jedná). Vstupné se zde platí úplně jinak než u nás. Nejdříve je nutné se dohodnout s vyhazovači, kolik lidí pustí do klubu pokud si koupíme lahev Wisky. Poté je vstup "zdarma". My jsme jako parta vyjednali jeden podnik, ale když viděli, že v bandě jsou dva běloši = peníze, tak chtěli navýšit cenu. Tak jsme nakonec změnili klub. Bylo to tam v pohodě. Skoro jako u nás. Jen muzika byla Africká a ne Americká... Co mě překvapilo byl fakt, že tady si opravdu všichni užívají jeden styl tance, kterému se hovorově říká Colé Colé - pro nefrancouzštináře volně přeloženo, slepení slepení. Existuje ale určitě více způsobů. DJ hrál pěkně podle zemí. Muziku z Nigérie, Kamerunu, Pobřeží Slonoviny... a na každej byl jinej taneček. Na všechny Colé Colé ;-). Domu jsme se dostali, až když bylo Půl 6 ráno, takže mejdan jak se patří.



On Saturday, I was officially welcomed in Douala. The Party consisted of 2 parts. First was a diner in restaurant. We had grilled fish with chips (but not that, excuse me, English fish & chips. This was 100x better). And some beer, that is sure. Before the diner I had short presentation on Czech Republic.After the diner we went to the "Rue de la joie" which is few streets where are only clubs, pubs, discos, street sellers of food and lots of happy girls & some happy boys (I think I don't have to explain what kind of happyness they are enjoying). The entry here is paid completely differently than in Europe. Firstly it is necessary to agree with the guard, how many people they will allow to entre to tho club if they will buy a bottle of wisky. Than, the entry is "for free". We as a group of friends negotiated one club, but when the guars saw, that in the groupe are 2 white = money, they rised the price, so we changed the club. It was pretty good there. Not much different from ordinary european dancing club. Just music was different. African, no Americanised commercial stuff. What surprised me was that everyone here enjoys one type of dance generally colled Colé Colé - for non french speaking really really really close. Much more than in US RNB videoclips. But definitely, this was not the only dance. DJ played several types of music. From Cameroun, Nigeria, Ivory Coast... and on every one there is different way of dancing. But for all of them, Colé Colé :-). We got home at half past 5, so I can honestly say, that it was relly great party.

1 komentář:

Alena řekl(a)...

Ahoj Dane,

tedy musim rict, ze tvuj blog doslova hltam:) Pis vic:) Nemuzes pridat neco z nazoru toho kneze, s kterym ses potkal? Jsem zvedava na ten odlisnej pohled na svet.

Chybel jsi nam na @ vikend. Drzim palce do dalsich dnu...