7. 10. 2008

Pár postřehů odjinud / few remarks from elswhere

Už jste se někdy zamylseli, jak by se žilo, kdyby nebyly všechny ty vymoženosti jako MHD, supermarkety, fabriky za velkou zdí, kam lidé chodí vykonávat aktivitu a nebo se zašívat, aby si pak mohli koupit "pár" zbytečností??? Tak schválně... místo MHD se tu používá motorka a auto. Je to za jednu cestu levnější než MHD u nás. Moto taxi nebo klasik taxi vás odvezou kam si zamanete. Ale zapomeňte na to že v taxíku pojedete sami.V průběhu cesty lidé vystupují a nastupují, často sedí na předním sedadle spolujezdce 2, na sebe namačkaní neznámí lidé. Baumaxy, supermarkety, hypermarkety, megamarkety nahradili pouliční prodejci (nebo spíš ještě nebyly vytlačeni). Na ulici najdete vše. Od autoopraven na chodníku, přes železářství, potraviny, oděvy, boty, ... prostě všechno. Na první pohled hrozně šokující, ale lidé tady žijí a vůbec jim to nepřipadá divné. A jen tak mimochodem, neznáte náhodou někoho z odborů, kdo si nedávno sžoval na podmínky práce? Hle, výrobna ratanového nábytku "Pod Širákem". Možná některý z těchto kousků krášlí i vaše hnízdečko. No a radši se ani neptejte kolik stojí tady a kolik jste za ně zaplatili vy. Tak tohle bylo jen pár postřehů, o které jsem se s vámi chtěl podělit.

Have you already thought about, how would the life be without all that ordinary things as public transportation, super marktes and factories behind a high wall, where are people working or killing time for getting money to buy "some" of that unimportant thigns??? So for example, instead of public transport people here use moto taxi or classic taxi, that will take you wherever you want. But forget about being alone in the taxi. People are getting in and getting off and often you will sit on the front seat with some unknown person, closer much more than sometimes with your partner used to be. These supermarkets and hypermarkets still didn't pushed out the street sellers. Actually on the street you can find everything. From the car repairing places, food, clothes, furniture, to hairdresser. For the first time it is really shocking, but people here are just living like that and they don't see anything wired about that. And just by the way, don't you know someone from labour union, who was complaining about working conditions? So just for inspiration, here is ratan furniture craft "Under The Sky". Maybe, some of these pieces figures in you sweet home. Don't ask how much they cost here in comparison how much you paid for them you. Well, these are only some of my remarks that I wanted to share with you.

2 komentáře:

Richard řekl(a)...

a co mcdonald a jim podobne s....y, uz to tam stacily zprznit? :-)

Dan Andrlík řekl(a)...

Nene, neviděl jsem tady ani Mc ... andi KFC ani jiný fastfoody. Tady by stejně asi neuspěli, protože s jejich cenama a s tradicí lokálního stravování by nemohli konkurovat místním "restauracím" (často jde o z prken stlučenej přístřešek s pár stolama přeléhající k malé kuchyňce. Majitel jde ráno na trh, nakoupí ingredience a pak vaří jedno, max 2 jídla. Takových restaurací je tu ale hodně, takže je z čeho vybírat). A krom toho je možné si na ulici koupit grilovaný kousky masa na špejli, připravený, ledem chlazený ovoce(ananas a papayu)a pomeranče. Ale jednou to určitě přijde, až tu budou lidi bohatší. Neviděl jsem ani Tesca ani nic podobného. Jediné mezinárodní společnosti jsou banky a benzinky.